AZAMİ SÜRE SONU EK SINAVLARI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

13 Kasım 2023 Pazartesi

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ
AZAMİ SÜRE SONU EK SINAV UYGULAMA ESASLARI
Bu uygulama ilkeleri; 2547 sayılı kanunun 44. Maddesinin (c) fıkrası ile Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda azami öğrenim sürelerini dolduran öğrencilere ilişkin yapılacak işlemleri kapsar.
A) Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan ara sınıf ve son sınıf öğrencilerinde;
1. Azami sürelerini dolduran ara sınıf öğrencileri için aşağıdaki hükümler uygulanır:
a) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, derslerinden başarısız olması ve azami süreyi doldurması nedeniyle üniversite ile ilişiği kesilen öğrencilere; birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.
b) Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları hâlinde üniversitemizin her eğitim-öğretim yılı başında açacakları sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranların kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.
2. Azami sürelerini dolduran son sınıf öğrencileri için aşağıdaki hükümler uygulanır:
a) Mezun olması için başarması gereken bütün dersler (derse kayıt olup başarısız olduğu/derse kayıt yaptırıp devamsızlıktan başarısız olduğu/derse hiç kayıt yaptırmadığı dersleri kapsamaktadır) için iki ek sınav hakkı verilir.
b) Eğitim ve öğretim niteliği itibariyle uygulama yapılması suretiyle değerlendirilecek dersler uygulama yapılarak değerlendirilir. Uygulamanın nasıl yapılacağı ilgili akademik birimin yönetim kurulunca belirlenir.
c) Bu sınavlar sonucunda, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını (kayıt olmadığı, başarısız ve devamsız olduğu bütün dersler de dâhil) beşe indiremeyen öğrencinin Üniversiteden ilişiği kesilir.
d) İki ek sınav hakkı sonucunda, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını (kayıt olmadığı, başarısız ve devamsız olduğu bütün dersler de dâhil) beş derse kadar indiren öğrencilere üç yarıyıl (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri için 2 yıl) başarısız oldukların derslerin sınavlarına girmesi için ek süre verilir. Ek süre sonunda mezun olamayan öğrencinin Üniversiteden ilişiği kesilir.
e) İki ek sınav hakkını kullanmadan mezun olması için başarması gereken ders sayısı (kayıt olmadığı, başarısız ve devamsız olduğu bütün dersler de dâhil) beş derse kadar olan öğrenciye dört yarıyıl (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri için 2 yıl) başarısız oldukların derslerin sınavlarına girmesi için ek süre verilir. Ek süre sonunda mezun olamayan öğrencinin Üniversiteden ilişiği kesilir.
2
f) Azami öğrenim süresi dolduran ve ek sınav hakkı kullanarak/kullanmayarak bir dersten başarısız olan öğrencilere sınırsız sınav hakkı verilir. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenci, sınava girdiği ders başına katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam eder. Ancak bu öğrenci sınav hakları dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz. Açılan sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanmaz, Üniversite ile ilişiği kesilir.
g) İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri için son sınıf) öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
B) Hazırlık sınıfı öğrencilerinde;
1. Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda mesleki yabancı dil dersleri dışında zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılamaz; ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile isteğe bağlı olarak yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi verilebilir; bu hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrencilerin ilişikleri kesilmez ve eğitimlerine devam ederler.
2. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. İlişiği kesilen öğrencilere yalnızca bir dersten üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler başvurmaları halinde her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavlar sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaran öğrencilerin kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler sınavlara girdiği sürelerde öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
3. Not ortalamasını tutturamadıkları için sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları hâlinde her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranların kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.
3
C) Bütün önlisans ve lisans programlarında uygulanacak ek sınav hakkı uygulanmasında aşağıdaki genel hükümler uygulanır.
1. Söz konusu öğrencilerin azami süreleri hesaplanırken 2014-2015 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı esas alınır. Daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz.
2. Öğrenciler; kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için ders kaydı yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Öğrencilerin kayıt dondurma dışındaki tüm dönemleri azami süre hesaplanmasında dikkate alınır.
3. Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
4. Azami süresini tamamlayan öğrenciler, azami öğrenim süresinin tamamladıkları öğretim yılının sonunda akademik takvimde belirtilen sürelerde iki ek sınav haklarını kullanabilirler. Daha sonraki akademik takvim yılında yapılan başvurular dikkate alınmaz.
5. Sınav haklarını kullanmak isteyen öğrencilerin akademik takvimde belirtilen başvuru tarihlerinde ilgili birimlere dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvuruda bulunmayan öğrenciler için yukarıda belirtilen hususlara göre işlemler yürütülür.
6. Sınavlar akademik takvimde belirtilen sürelerde yapılır. Sınav tarihi, yer ve saati ilgili birimlerce belirlenerek birim internet sayfasında duyurulur.
7. Ek sınavlar için mazeret sınavı uygulanmaz.
8. Ek Sınavdan başarılı olabilmek için yürürlükte olan eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği usulleri uygulanır.
9. Ek süre hakkı olan öğrenciler, ilgili dönemlerde katkı payı/öğrenim ücretlerini ödemeye devam ederler.
10. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler öğrencinin katkı payı/öğrenim ücretini (Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ilgili dönem için belirlenen ücretleri aşmamak suretiyle) belirtilen tarihlerde ödeyerek ders kaydı yapmaları gerekir.
11. Yukarıda yer alan ve yer almayan konularda ilişiği kesilecek durumda olan öğrencilere ilişkin karar alma yetkisi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’ nun 44. Maddesinin (c) fıkrası kapsamında ilgili birimin Yönetim Kurulundadır.